Mona Wiheden

Blomster fra hele verden

Mona Wiheden
Blomster fra hele verden
 

Hans de Koter er daglig leder for Hilverda De Boer i Oslo. Hans har et stort hjerte for blomster, og er selvsagt født og oppvokst i Holland - tulipanenes hjemland.

 
 
 

Oslo-avdelingen til Hilverda De Boer holder til i landlige omgivelser på Skjetten, rett utenfor Oslo. – Vi er opptatt av kvalitetsblomster, og leverer både snitt og planter, forteller Hans. – Vi handler blomster direkte fra produsenter i Norge og Nederland og ellers i Europa, i tillegg til Afrika og Sør Amerika.

Blomster og sesong

– Blomster er sesongbasert, og det er alltid spennende med sesongskifter, sier Hans. – Ingen måneder er like, og det finnes uendelig mange forskjellige blomster for hver sesong.

Nå i høst har det, som alltid, vært mye Calluna (lyng). Produsentene fornyer seg stadig, og denne høsten kommer Calluna i mange ulike farger, gjerne satt sammen i store krukker.

Hans forteller at kundene ønsker trygge planter som tåler frost, og derfor selges det så mye av nettopp Calluna, en hardfør plante, hvor alle de ulike artene er oppkalt etter kvinner.

– Utover høsten og nærmere jul er det også sesong for tulipaner og svibler. Og før jul selger vi mye amaryllis og eucalyptus.

På sommeren er det høysesong for mange ulike blomster, og vi selger mer av blant annet dahlia, solsikker, gladioler og gerbera. En sanselig blanding av både lukt og farger.

 
 
 
 
Grønne planter fra Hilverda De Boer
Portrett av hans de koter, bloom magazine
 
Callula lyng fra Hilverda De Boer
 
 

Sukkulenter og grønne planter

Blomster og mennesker hører sammen, og ifølge Hans er det ingen blomster som liker seg spesielt godt på lageret. – De vil aller helst stå hjemme hos folk, hvor de kan gro og spre glede. Og folk er opptatt av å ha det grønt, også i hjemmet.

Men avskårne blomster har kort levetid, og derfor kjøper vi også mer grønne planter. Spesielt sukkulenter er alltid populært. Dette er lettstelte og dekorative planter som trives både ute og inne. De kommer i alle farger og former, og passer fint sammen med avskårne blomster eller andre grønne planter.

– Hva er de mest populære, grønne plantene?

– Alle typer grønne planter, men vi ser gjerne at folk kombinerer 2-3 ulike sorter, og de er opptatt av at plantene er lettstelte og holdbare. Vi ser også mer av de store grønne plantene, som krever litt plass. Og for de som ikke har stor gulvplass, er det mulig med grønne planter på veggen.

Hans forteller at kundene er bevisste og vet hva de vil ha. – Mange typer blomster har blitt populære gjennom blogging og sosiale medier. Dette er blomster de fleste ikke har sett eller visst om tidligere. Bloggere og influencere både utfordrer og motiverer oss, og de sørger for at vi hele tiden må tenke nytt.

Blomster og import

Blomstermarkedet har endret seg mye de siste årene. I dag er det ingen i Norge som produserer orkidéer, og kun en håndfull som produserer roser. Kostnadene blir for store, og konkurransen med utenlandske produsenter blir for tøff. Og det til tross for at tollsatsen for roser importert til Norge er hele 250%.

Norge har en spesialavtale med Afrika som går utenom tollsatsene, for å støtte virksomheten i fattige land.

– Vi kjøper det meste av rosene fra Afrika, spesielt fra Kenya og Etiopia. Dette er land som ligger høyt, mellom 1500-2500 meter over havet. Det er varme dager, og kaldere netter, som gir perfekte forhold for rosene.  

Hans de Koter har jobbet i mange år med blomster og planter, og mener han har verdens beste jobb. – Det er godt å jobbe med levende organismer, med det som gror. Og blomster er så mye, de skaper stemning og atmosfære, renser luften, lukter godt og er rett slett veldig vakre.

 

Fakta

Hilverda De Boer er helt ferske i det norske markedet, men har mer enn hundre års erfaring i snittblomster og potteplanter. De har 250 ansatte, eksporterer til mer enn 50 land og har en årlig omsetning på over 100 millioner euro.

https://www.hilverdadeboer.no

 
 
Japansk blomst fra Hilverda de Koter